Informatie

Omgeving

Op de Kamp loopt uit in 15 hectare bos dat overgaat in 400 hectare aangrenzend bos en beschermd natuur- en Peelgebied. Zonder al te veel moeite vindt u hier sporen van een ree of uil en er bestaat een reële kans dat er een vos, konijn, fazant of patrijs uw pad zal kruisen.

De natuur is hier nog als vanouds; Er zijn in onze tuin inmiddels ruim 70 soorten vogels en 20 soorten dagvlinders gesignaleerd!

Activiteiten

De vlakke omgeving nodigt uit tot wandelen en fietsen via het knooppuntennetwerk route, naar bijv. Overloon (Zooparc, Liberty museum), rozendorp Lottum of het peeldorp Griendtsveen maar u kunt ook , met dank aan de opgericht schaapcompagnie wekelijks de een schaapsherder langs zien komen en door het hele dorp zijn informatieborden geplaatst bij interessante historische plekken. De historische molen Nooit Gedacht is in het weekeinde soms ook open voor publiek.

Venray (5 km) biedt veel winkels en restaurantjes maar ook op cultuurgebied zoals schouwburg/ bioscoop of interessante musea en bospark met theehuis.. Er zijn altijd wel activiteiten en (rommel)markten in de kerkdorpen rondom Venray.

In Arcen kunt u heerlijk genieten van het thermaal bad en de kasteeltuinen. Voor dagtochtjes kunt u denken aan Maastricht, Roermond, Nijmegen, Düsseldorf of het bedevaartsoord Kevelaer.Algemene informatie

 • Appartementen hebben een eigen ingang, terras en tuingedeelte. Vanuit uw appartement loopt u zo het bos in.
 • Alhoewel ruim van opzet, wordt in principe aan maximaal twee personen verhuurd. Omdat het stalappartement een extra slaapgelegenheid biedt in de vorm van een slaapbank kan na overleg een extra logé worden gehuisvest.
 • Extra bedlinnen is mogelijk voor 5,= per persoon.
 • De huurprijs is inclusief gas, water en elektriciteitsverbruik.
 • Tegen een geringe vergoeding staat er gedurende uw gehele verblijf een fiets voor u klaar. Er is een afgesloten stalling met oplaadmogelijkheid voor bijv. elektrische fietsen.
 • Standaard aankomsttijd is ‘s zaterdags tussen 15:00 en 16:00 uur en vertrek uiterlijk 10:30 uur. Andere dag of tijd in overleg.
 • Losse dagen of weekend mogelijk in de maanden januari, februari, maart, oktober, november of december. Midweek of andere aankomst-/vertrektijden in overleg.
 • Op verzoek kunt u gebruik maken van een elektrische barbecue.
 • Bij reservering ontvangt u een routebeschrijving en inventarislijst.
 • De appartementen worden altijd aangeboden incl. eindschoonmaak, onbeperkt douche- en keukenlinnen en fris opgemaakte bedden.
 • Helaas, huisdieren niet toegestaan.


Geschiedenis

Venray
Merselo is een van 13 kerkdorpen rondom de gemeente Venray en ligt pal aan de (peel)grens met Noord-Brabant. De plaats Merselo wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van paus Honorius III uit 1220. Tot de Franse tijd heeft Venray deel uitgemaakt van het graafschap Gelre.

Na de val van Napoleon werd Europa opnieuw verdeeld. Het hele Maasgebied werd met het oude Land van Loon verenigd tot een provincie die door koning Willem I de naam van het oude hertogdom Limburg kreeg.

In 1839 werd de provincie gedeeld tussen België en Nederland.Vooral de schapenhandel was in de 2e helft van de 19e eeuw een belangrijke bron van inkomsten.

In 1908 startte de eerste ontginningen van de woeste Peelgebieden.
Venray is samen met de gemeente Horst een van de twee grote plaatsen in Noord Limburg en beschikt dan ook over een groot aantal voorzieningen

Betekenis naam "Merselo"
Merselo ontwikkelde zich als nederzetting bij een bos, een moeras of een moerasbos. Het eerste deel van de naam "Merse-" duidt op water. Net zoals Mersch, Maris of Mare.

Het tweede deel "lo"staat voor bos, of ook wel voor een open plek in het bos. Deze toevoeging, "lo"of "loo" zien we in de omgeving vaker terugkomen. Bijvoorbeeld in Oirlo, Weverslo, Melderslo, Venlo, Meerlo, Oploo, enz.

Ontstaan van Merselo
Voor de eerste vermelding van Merselo in de geschiedschrijving moeten we terug naar de tijd tussen 923 en 926. Dan wordt in een akte melding gemaakt van de schenking van een boerderij van ene Wilhelm aan de dochter van zijn broer. De boerderij is gelegen 'in villa Meresloe' ,dat zoveel betekent als 'de nederzetting Merselo'.

De molen “Nooit Gedacht”, de oude boerderijen Stieneplats en Martieneplats en de RK Sint Janskerk uit 1400, zijn monumenten die horen bij Merselo.

De rationele verkaveling van de Peel leidde tot rechte wegen. Dit is niet het geval op de velden en de stuifduinen. Hier liggen de wegen vooral op de overgang van hoog naar laag (zoals de Haag) en hebben daardoor een bochtig karakter (zoals de wegen Grootdorp en Kleindorp). Opvallend zijn de vele t-kruisingen. Deze zijn ontstaan omdat de herder zo één van de wegen makkelijk kon afzetten, zodat de kudde de goede kant uit zou gaan. Deze kruispunten waren ook locaties waar de herdenkingstekens werden opgericht. Deze tekens zorgen in het open veld ook voor oriëntatie om de weg te bepalen. In de meeste gevallen werden op deze kruispunten bovendien één of meerdere bomen (veelal eiken) geplant. Deze eiken kregen soms ook betekenis als plaats waar recht gesproken werd.

Bij de ontwikkeling van de akkers op de velden en van de heidegebieden en stuifduinen hoort ook de ontwikkeling van het wegennet. Dit wordt gekenmerkt door bochtige wegen bij de dorpen en langs de akkers. Ook werden wat verder weg enkele gebieden ontgonnen; de zogenaamde kampontginningen. Enkele namen verwijzen hiernaar, zoals Op de Kamp en De Kamp.

Het exacte bouwjaar van onze boerderij is helaas niet achterhaald. Gezien de oorspronkelijke bouwstijl van de gebinten wordt uitgegaan van de periode rond 1880. Op `tranchot`landkaarten uit 1803 staat De Kamp al vermeld. Toen nog slechts als een schaapskooi….